Mangementul energiei

Trăim într-o eră digitală. Aproape totul este la un click distanță și știm sigur că dacă ceva nu ne este foarte clar, în câteva secunde putem să aflăm totul despre subiectul respectiv.
Cum lucrurile de pe lângă noi se schimbă cu ‘viteza internetului’ și noi ne simțim obligați să lucrăm într-un ritm din ce în ce mai alert, aproape neîntrerupt, punem accent mai mare pe reacțiile rapide, decât pe analiză și reflecție, ne deplasăm foarte repede dintr-un loc într-altul, ne mișcăm continuu și niciodată nu ‘poposim’. Aproape că am ajuns să fim legați prin cabluri (chiar dacă de multe ori sunt wireless) și să ne manifestăm ca și cum timpul s-ar termina peste câteva zile. În schimb, ‘trăitul pentru noi’ îl amânăm în fiecare zi, ca și cum am fi nemuritori.
La serviciu ni se cer performanțe, acasă nu avem timp să ne refacem: dormim din ce în ce mai puțin, mâncăm din ce în ce mai prost și mai pe fugă, facem abuz de cafea și de medicamente, nu mai știm să ne relaxăm și nici să ne bucurăm, iar cel mai grav este atunci când familia, în loc să fie un prilej de bucurie, ajunge să fie un factor de stres, o altă solicitare pe ordinea de zi.
Mi se pare că ajungem să cerem de la noi zilnic să fim din ce în ce mai performanți, iar dacă nu o facem noi, se găsesc alții (sau circumstanțele) să pună presiune pe noi. Suntem exact ca sportivii de performanță, numai că, spre deosebire de ei, noi nu avem perioade de refacere de luni de zile, ci numai de ore sau cel mult de câteva săptămâni.
Până la urmă, nu managementul timpului ar trebui să fie marea noastră problemă, ci managementul energiei proprii. Nu mai știm cum să ne-o gestionăm (asta dacă am știut vreodată) și nici cum să ne-o regenerăm. Aproape nu mai există nicio balanță între energia fizică, mentală, emoțională și spirituală… Consumăm din toate în fiecare zi, fără să știm cum  să punem la loc.
Pentru a putea începe o schimbare majoră în viața noastră trebuie să avem în vedere schimbarea focusului pe managmentul energiei proprii, nu al timpului; pentru că valoarea timpului depinde de câtă energie investim noi în el.

7 pași în managementul energiei personale

Felul în care ne încărcăm cu energie se învață și se educă și face parte dintr-un stil de viață eficient și garantează creșterea productivității proprii.
Așadar:
1. Devino atent: obișnuiește-te să fii atent la tine, la corpul tău, la felul în care te simți. În felul acesta vei depista, din timp, când nivelul de energie dă primele semne de scădere.
2. Cunoaște-ți nevoile și ritmurile proprii: când și ce este cel mai bine să mănânci și să bei. O hrană nepotrivită este una care încarcă și obosește corpul – dar mereu ne putem baza pe fructe, legume, uleiuri vegetale, lactate și sucuri de fructe, pe ceai sau apă minerala…cuvântul hamburger nu este inclus în dicționarul alimentelor energizante Vigyor
3. Fă pauze, periodic: mici (10 minute la fiecare 1,5 ore) sau mai mari. Important este ca timpul de pauză să fie folosit proactiv – relaxează-te sau energizează-te în mod intenționat și structurat.
Învață arta relaxării: cea mai importantă relație pe care o ai este cea cu mintea și corpul tău. Tehnica relaxării gândurilor și a mușchilor este simplă, dar necesită perseverență. Odată ce ai devenit familiarizat cu ea, o poți pune în practică, oriunde – acasă, la birou sau chiar mergând pe stradă.
4. Respiră lent și profund, abdominal – asta îți va încărca bateriile, instantaneu.
5. Creează un „set de încărcare cu energie’ pe care să-l poți folosi, oricând. El poate include:
– muzică, sunete
– imagini/ culori
– sticluțe cu arome
– masaj/ mișcare
– mâncare energizantă
 Ideea că alții sunt datori să te facă să te simți bine poate fi mare consumatoare de energie – pentru că naște false așteptări și frustrări. Timp în care puteai să faci ceva bun pentru tine.
6. Fă-ti munca în așa fel încât să îți placă, să fii eficient și evită cheltuiala inutilă de timp și energie personală. O zi de muncă bine făcută poate da o anume oboseală fizică, dar sufletește ar trebui să te simți chiar revigorat – datorită felului în care ai gândit, acționat și progreselor pe care le-ai făcut!
Cheltuială de energie înseamnă, adesea: vorbitul mult sau inutil, lipsa strategiei și a clarității acțiunilor care ar urma a fi făcute, gânditul și visatul la altceva decât la ceea ce ți-ar aduce rezultatele pe care trebuie să le ai, agitatul ca și cum ar fi venit sfârșitul lumii, povestitul la telefon și plimbatul hai-hui pe internet. Mai putem adăuga un birou cu aspect banal și monoton, neaerisit și cu scaune care îți provoacă dureri de spate.
7. Cel mai mare consumator de energie este Egoul – el naște frica, mânia, egoismul, competitivitatea, evaluările eronate (ale tale și ale celorlalți). De aceea, fă lucrurile din inimă („cu suflet”) și vei descoperi cum, de fapt, o adevărată fântână de apă vie există, mereu disponibilă, în chiar interiorul tău.

Și zâmbește! – este cel mai simplu mod de a te transpune într-o stare în care te simți bine și energia reîncepe să curgă, de la sine!

Sursa: primit pe e- mail de la Geanina
Reclame

3 gânduri despre „Mangementul energiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s