Intrebari cu raspuns si..fara

BUCURIA.


Si lipsa ei. 

Tot ce am invatat din acest tumult de informatii ce ne este oferit in ultimii ani pe piata (carti clasice, audio, video)- care poate fi extrem de relativ pana la urma-  este faptul ca doar atunci cand vom fi noi insine cu adevarat, cu bune si cu rele, atunci si doar atunci vom atinge acea stare de bucurie, care este de fapt scopul nostru, al tuturor.

Se vorbeste mult despre cum putem gasi aceasta stare de bucurie, dar ca sa putem sa o gasim cred ca este foarte important sa intelegem cauza lipsei acesteia. Intelegand cauza, vom intelege efectul si apoi cu ajutorul ratiunii si a constientei, cred ca-l putem inlatura, inlocuindu-l cu starea de fericire.

Teoretic ne nastem cu 4 sentimente autentice. Ale noastre: bucurie, tristete, manie si frica (ultimul este al nostru doar atunci cand frica este un sentiment generat de instinctul de conservare. Daca este generat spre exemplu de <bau,bau> acest sentiment deja se invata si nu mai este autentic).

Toate celelalte sentimente aparute mai tarziu, de fapt sunt sentimente parazite. 

Suna urat, nu? Parazit?

Pai da..parazite caci ele ne fura energia si o transfera la agresor. Ca ele traiesc in noi, cu ajutorul nostru …se hranesc cu noi, cu emotiile noastre. (definitie DEX <parazit>=<(Organism animal sau vegetal) care trăiește și se hrănește pe seama altui organism, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea>)

Si ca sa vin in intarirea ideii…cunoasteti cu totii acei oameni care incearca sa ne faca si pe noi sa le traim propria frustrare. Fiind copii este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa ne impotrivim, insa ca adulti avem responsabilitatea fata de noi insine de a ne proteja.

Cum putem face asta? Simplu. Sa devenim constienti despre ceea ce vrea individul,  de fapt sa ne faca sa traim si efectiv sa refuzam <oferta> daca aceasta nu ne aduce <bucurie>. Daca nu gandim din aceasta persepectiva, respectiv cea adulta inseamna de cele mai multe ori ca traim sentimente parazite.

Acestea sunt toate acele sentimente ce ne aduc suferinte emotionale:

 • complexele de inferioritate – apar in urma criticilor si reprosurilor facute  in scop de afirmare a superficialitatii parintelui asupra copilului , gen <te-am facut ca sa am in fata cui a ma da mare>
 • invidia si sentimentul de a imita persoanele invidiate – aceasta apare din cauza sentimentului de inferioritate.
 • lacomia si dorinta de a cumpara lucruri doar pentru afisare publica, nu pentru placere sau uz real personal.
 • discriminarea sexuala – spre ex. mama care isi iubeste mai mult <fiul> pentru ca e baiat sau viceversa. Are la baza de fapt complexul de inferioritate a propriului parinte fata de propriul sex.
 • dorinta de a fi excentric -dorinta de a iesi in evidenta  doar pentru ca parintele de fapt nu te-a apreciat pozitiv cand erai mic.
 • orientarea spre beneficiu – spre satisfacerea neoilor fizice sau dependenta emotionala (pentru a nu fi singur, pentur sex , pentru bani).
 • centrarea pe sine, fara a fi constient de propriile emotii si a celor din jur. Preucuparea excesiva de trup, cu ignorarea sentimentelor personale sau ale celorlalti, are ca si cauza parintele care se preocupa de defectele fizice ale copilului creindu-i acestuia complexe de inferioritate dar nu acorda nici o atentie dorintelor sau emotiilor copilului; De fapt e  dorinta egoista a parintelui de a se elibera de orice imperfectiune personala prin perfectiunea pe care o pretinde de la copil. TRIST , nu -i asa?
 • sentimentul falselor datorii  – copilul  doar a implinit asteptarile egoiste ale parintelui, viitorul adult nestiind  sa-si motiveze actiunile si datoria fata de sine sau altii in functie de propriile sentimente.
 • lipsa simtului critic de autoevaluare personala -specific adultului (<muncesc peste program in speranta ca seful ma va lauda cat sunt de harnic> ). Sunt adultii imaturi care in copilarie nu au fost apreciati in nici un fel de parinti, au fost ignorati.
 • furia – este mijlocul prin care obtii ceva in facand rau altuiva.
 • agresivitatea – este mijlocul prin care o persoana ce a fost agresata isi mascheaza frica. INTERESANT , nu? Pentru ca atata timp cat sunt agresiv, nu mai am cum sa simt frica fata de cel din fata mea, nu?
 • mobilarea” sufletului gol prin aglomerarea locuintei personale cu obiecte iesite din uz sau cu deseuri adunate din pubele, fenomen care se manifesta in psihozele senile. Individul ramas singur, se retrage in starea eului de Copil si cauta sa se inconjoare cu obiecte care sa-i ofere caldura caminului primar; cu cat camera unde locuieste e mai plina de gunoaie cu atat sentimentul de caldura si siguranta e mai mare.
 •  atasamentul fata de obiecte – apare la indivizii respinsi social, incapabili sa  inteleaga sentimentele umane si implicit sa relationeze pasnic cu fiintele vii, animale sau oameni.
 •  negativismul – exprimarea inconstienta a absentei dreptului la existenta. Este manifestat de catre adultii care in copilarie au primit presiunea din partea parintilor „nu exista”. 

Toate acestea atrag dupa sine  sentimentul de frustrare (conflict interior generat de obstacole nedepasite inca). De aceea oamenii frustrati nu reusesc sa-si asume responsabilitati, dand mereu vina pe altii. Ii putem recunoaste usor dupa  comportamente precum: ignorarea, umilirea, sarcasmul, tratarea cu superioritate, dorinţa de control şi dominare, ridicarea vocii, neascultarea, nesupunerea, aroganţa, agresivitatea verbală şi fizică, defăimarea, injurii, vehemenţă, etc.
 
 

Bun. Acum am vazut ca de fapt noi insine suntem foarte putin autentici.

Cum putem lupta cu toate aceste sentimene neautentice, ce apar din cauza societatii noastre dragi?

1. Prima data sa avem o discutie cu noi insine (in cazuri mai grave cu terapeutul) efectuind astfel o analiza personala. <ce am in viata mea si ce imi doresc de fapt sa am?>. Scrie pe o hartie ce ai, ce iti doresti si ce poti face sa-ti vezi dorintele implinite. In felul acesta faci ordine in capsorul tau 🙂

2. Sa nu ne mai negam propriile sentimente si sa le acceptam asa cum sunt decat sa ne luptam cu ele.

3. Sa ne iertam pe noi insine si sa ne impacam cu noi insine.

4. Sa punem mai mult accent pe nevoile noastre. Asta nu inseamna sa devenim niste egoisti centrati pe propriile nevoi in detrimentul celorlati, dar nici centrati pe nevoile celorlalti in detrimentul nostru.

5. Sa luptam cu oamenii parazitati si care inconstient sau nu doresc a ne parazita propria viata. A lupta = a evita, a elimina din viata noastra.

Daca nu vom face aceasta ne condamnam singuri la o inchisoare in propriile ganduri, ne distrugem la propriu si la

figurat, caci da aceste sentimente parazite distrug si la propriu creierul.

Vrei o viata frumoasa? Vrei o viata cu bucurie?

Atunci accepta-te pe tine.

Accepta-i si pe ceilalti, asa cum sunt in realitatea lor. 

Si daca faci asta..atunci se numeste ca esti un om fericit! 🙂

In concluzie, esti o persoana ce traieste autentic? Ai tu sentimente autentice? Simti ce vrei tu sa simti? Sau simti ce a proiectat altul aspra ta?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s