GELOZIA pe retina.Vindecare

Ce este gelozia?

Sunt unii care spun….gelozia este dovada ca iubesti. Nu ai cum sa iubesti si sa nu fii gelos. Hmm…asa sa fie oare?

Probabil ca da, in contextul in care am invatat sa iubim intr-un anumit fel.

Parerea mea personala, dupa studiu, analiza si control, este ca de fapt gelozia este un sentiment ce deriva din lipsa de incredere in sine. Veti spune…”da, da..am auzit asta dar nu-mi pasa. Eu nu pot sa nu fiu gelos”…si eu spun „te inteleg”:)

Cu toate astea, trebuie sa fiu ceva mai profunda si sa incercam impreuna sa intelegem. Gelozia este o emotie deosebit de distructiva a ta si a celor din jurul tau.

Stii, o persoana geloasa este una dintre cele mai tematoare din lume si se judeca exclusiv dupa reactiile altora.  Daca prietenii si cei dragi o apreciaza este fericita. Daca acestia isi indreapta atentia catre altcineva..ei bine persoana intra in panica, temandu-se foarte tare de faptul ca ar putea deveni neimportanta pentru prieteni, familie si altii.

De aceea este fara sens, pentru mine, acel barbat care nu are incredere in sotia sa, verificand-o nonstop si oferindu-i „n”motive de stress. In realitate el nu poate avea incredere in el insusi. De fapt pretinde ca altii sa faca pentru el, ceea ce el insusi nu e in stare. Si anume sa nu se indoiasca de ceea ce crede el despre el.

La fel se intampla si cu o femeie care incearca prin orice mijloace sa-ti tina partenerul legat de ea, asemeni..mamei si fatului, legati prin cordonul ombilical, inainte de nastere.

De obicei raspunsurile la toate intrebarile noastre, le aflam privindu-ne pe noi insine.

Si pentru ca nu pot vorbi despre asta, decat daca va vorbesc despre mine voi face eu primul pas.

Si eu am si am avut sentimente de gelozie. Insa in ultima vreme din ce in ce mai putine. De la putine la deloc.

Stiti ce minunat este sa te simti liber? Sa simti ca fericirea ta personala nu mai depinde decat de tine insati/insuti si atat?

Probabil ca da. Unii dintre voi.

Dar cu ceilalti, cum ramane? Ramane sa stea asa legati de boala asta? Nu. Boala asta se poate vindeca. Doar ca daca in cazul bolilor fizice, luam medicamentul si pac..boala a disparut, in acest caz medicamentul este vointa noastra si dorinta noastra de a nu mai fi legati de nimeni, de a nu mai fi dependenti de ceilalti: de iubit, mama, frate, sora…prieteni.

Ce spune reprezentanta sexului frumos, de cele mai multe ori? tu esti vinovat ca nu am incredere in tine. daca nu mi-ai da motive,eu nu as fi geloasa! 

E total gresit. Chiar daca el iti da motive. Stiu ca e greu de inteles si mai ales de acceptat, dar chiar e gresit.

De fapt femeii ii este teama de pierdere, ii e teama ca-l va pierde pe el si nu va face fata singuratatii si ca nu va mai gasi pe nimeni, asemeni lui.

In aceasta etapa, cand ai inteles ca de fapt sentimentul de gelozie ti-l provoci singura, este esential sa incepi sa lucrezi cu tine.

ESTE ESENTIAL SA-TI DEZVOLTI INCREDEREA IN TINE!

Fie ca esti barbat sau femeie. Eu am dat un simplu exemplu.

Stii trairile tale, oricat de dureroase ar fi sunt expresia problemelor tale. Chiar daca ea/el iti da toate motivele sa fii gelos/geloasa…ea/el nu este decat un stimul care te face sa -ti dai seama ca ..problemele tale exista.

Poti privi catre relatia ta de iubire si sa intelegi ca de fapt libertatea e cel mai bun control?

Cred ca este destul de greu sa accepti o astfel de opinie, respectiv „daca am toate motivele din lume sa fiu geloasa, inseamna ca el/ea este vinovat/a!” Insa priveste o clipa in urma…cand ati inceput relatia, a fost un acord comun si liber intre voi doi.

Nimic nu este pe perioada nelimitata. Nimeni nu iti poate garanta acel „pentru totdeauna” si nici nu ar fi onest din partea ta sa ceri asa ceva cuiva. Dar aceasta este doar parerea mea. Insa sa stii ca parerea aceasta ma ajuta foarte mult in viata de zi cu zi, pentru ecihilibrul meu interior.

In concluzie, consider ca gelozia iti va aduce doar dezavantaje: incepand de la trairile tale interioare pana la distrugerea relatiei de cuplu. Se va intampla de multe ori ca tu singur/a sa -ti impingi partenerul in bratele celuilalt. Dar daca ii oferi libertatea de a alege, s-ar putea sa fii uimit/a de rezultat. Si apoi daca chiar se intampla sa fie atras/a de altcineva si sa ramana cu acel altcineva..cum poti impiedica asta? e putin probabil…

Vrei sa-ti verifici gelozia?

Am cateva intrebari pentru tine:

Cum te-ai simti daca :

  • partenera/ul tau ti-ar spune ca vrea sa petreaca  2 ore cu o prietena la o cafea?
  • dupa acest eveniment, ti-ar spune ca se simte atras/a de persoana respectiva?
  • dupa aceasta ti-ar spune ca a si sarutat-o si mai mult decat atat isi doreste sa faca sex cu aceasta?
Pana la urma vrei sa traiesti in falsitate sau adevar?

About PersonalitateAutentica

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniştea şi suferinţa mea emoţională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele. Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Autenticitate Vezi toate articolele lui PersonalitateAutentica

14 responses to “GELOZIA pe retina.Vindecare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: