Grijile mele, realitate sau fantezie

Grija  pentru ceea ce s-a intamplat, pentru ceea ce se intampla sau s-ar putea intampla!

Grijile de orice natura iti afecteaza psihicul mai mult decat crezi. Ingrijorarea a adus mai mult boli de inima si nu numai, decat toate razboaiele la un loc, de-a lungul timpului. In marea noastra majoritate, ne lasam coplesiti de grijile zilnice si-l avem pe  „daca…” mai mereu in gandurile noastre!

Dale Carnegie  este unul dintre cei mai cautati autori de literatura motivationala si chiar daca a disparut de ceva timp de printre noi, scrierile lui raman la fel de solicitate ca atunci cand au fost scrise. Este unul dintre autorii ce m-au fascinat in momentele ce-l descopeream. In timp ce citeam prima lui carte imi spuneam „ce chestie..se pare ca Eminescu avea dreptate, scena vietii e aceeasi doar actorii, tehnicile si strategiile se schimba” (mentionez ca asta era in jurul varstei de 18 ani).

„Odata cu trecerea timpului, mi-am dat seama ca una dintre cele mai mari probleme ale adultilor era ingrijorarea. Era limpede, aveam nevoie de un manual despre invingerea grijilor” 

Dale Carnegie „Lasa grijile, incepe sa traiesti”


Cartea mentionata mai sus este una de referinta, pentru mine personal. E incredibil cata forta pot avea niste cuvinte si o dorinta de a te intelege pe tine insuti mai bine, pentru a-ti face viata mai usoara! Caci e foarte adevarat daca-ti doresti suficient si daca ai  „deschidere” catre Universfericirea  va veni ea la tine si nu o vei mai cauta luni..ani intregi, caci din toate discutiile noastre am inteles ca fericirea este o stare si nu o destinatie.

Privesc in jurul meu …..si asa ne mai place sa ne torturam singuri cu atatea ganduri si atatea intrebari.Cauze ar putea fi diverse, dar conform specialistilor cele  mai multe ar putea fi  cauzate de traiul alaturi de parinti despartiti sau excesiv de grijulii . 

Eu nu propun ignorarea problemelor tale, dar propun o atentie mai buna asupra gandurilor ce-ti zburda prin creier. Nu le mai lasa pe pilot automat mereu. Nu vrei sa preiei tu controlul?  Analizeaza-ti propriile ganduri, intelege-le, observa-le. Simte care sunt reale si care sunt inchipuite.

Te trezesti dimineata si te gandesti la toate nenorocirile ce ti s-ar putea intampla in acea zi? Ei bine, ele se vor intampla. Pentru ca le atragi!

Daaaar?!?!? .te trezesti dimineata si -ti spui „azi e o zi grozava!”? Asa va fi, pentru ca tu ti-o doresti.

Cred ca voi vorbi despre puterea gandului pana la sfarsitul vietii mele, pentru ca e cu adevarat o putere. Natura ne-a dat un instrument grozav, e vorba de mintea noastra. Dar..pentru ca exista un „dar”e important cum  o folosim in avantajul sau dezavantajul nostru. 

In copilarie, exista mai mult sau mai putine sanse ca parintii sa te fi educat in sensul acesta. Dar acum, copilaria s-a incheiat si esti adult, pe deplin responsabil pentru gandurile si actiunile tale. Acum parintii, rudele, prietenii pot comenta diverse. Tu decizi ce sa crezi si cum folosesti ceea ce ei comenteaza.

Si -ti mai vin in ajutor cu un pont, fii mereu ocupat! Grijile (ai observat cu siguranta) ca apar de cele mai multe ori dupa serviciu, dupa orele de curs..in timpul in care mintea ta e libera. si atunci mintea ta poate construi tot felul de ganduri ridicole, mai pe romaneste poate face din tantar armasar.

🙂 Mi-am amintit un citat care se potriveste foarte bine acum de-a lui George Bernard Shaw (scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel in 1925) :

“Secretul nefericirii consta in a avea ragazul de a te intreba daca esti sau nu fericit.”

Astfel atunci cand apar  grijile „ridicole” bareaza-le cu intrebarile potrivite, spre exemplu „este reala ingrijorarea mea? in ce fel ma poate afecta? este cu adevarat important pentru mine?” In ceea ce priveste grijile reale..acolo stii ce sa faci trebui sa actionezi si sa gasesti solutii.

Si cel mai bun sfat…TRAIESTE  IN PREZENT! Vesnicul „daca” si cu „parca” face mai mult rau decat bine!

P.S. incearca sa faci rost de cartea de mai sus. Este plina de sfaturi si exemple. Este o carte ce ar trebui sa existe in biblioteca fiecarei familii.

Autor: PersonalitateAutentica

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniştea şi suferinţa mea emoţională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele. Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Autenticitate

23 de gânduri despre „Grijile mele, realitate sau fantezie”

  1. Imi place foarte mult de domnul Dale…am citi mai multe carti ale lui… dar… tot imi mai fac griji… asa… din cand in cand… ca deh.. sunt om… ce sa fac…
    cat despre domnul Bernard… el ramane un unicat de exceptie…

    1. @”Ajunge zilei necazul ei!” – o folosim adesea-n franceza: à chaque jour suffit sa peine… sunt total, complet de-acord… 🙂

      1. nu stiam aceasta zicala..dar e asa negativa ..:( cel putin asa o inteleg eu..
        adica pleci dintr o data de la premisa ca oricum ziua are un necaz deja,caruia nu i te poti impotrivi..si daca mai pui si grijile pe cantar…:))

        1. Ionela,
          acest citat e universal valabil, caci (e) preluat din Noul Testament, evanghelia lui Matei… 🙂 În sens larg, poate fi interpretat si drept „carpe diem!”, adica sa ne concentram pe prezent, restu’, mai vedem… sa nu ne facem prea multe planuri, proiecte în acelasi timp, etc…

          1. nu prea le am cu evangheliile ce-i drept..da poate avea si interpretarea asta cred.. depinde si tonalitatea…eu am analizat cuvintele..”ajunge”..ca si cum ar fi destul si e impovarator..”necazul” e un cuvant cu conotatie negativa oricum…necazul aduce triste nu bucurie..si alaturarea „necazul ei” ca si cum fiecare zi ..aduce un nou necaz..
            dar o afirmatie poate avea diverse interpretari…nu le voi cuprinde pe toate, dar le pot intelege si accepta..:)

  2. Nu stiu daca am anticipat sau nu art asta daaar….am lasat grijile de o parte. Am obs ca atunci cand ma stresez mai putin la rez unei probleme totul iese minunat! Pup blondi…miss u

  3. Vorbeam in general . In legiunea straina franceza se pleaca de la ideea ca un comportament obisnuit , normal nu poate fi schimbat . Iar cadetii sunt indemnati sa renunte si sa plece din legiune .

  4. Unii oameni au calitati inascute cu care reusesc sa-si faca foarte usor prieteni si o putere magica de a-i influienta . Dar a incerca sa le schimbi comportamentul , cand o parte a acestuia ne ramane ascuns si de neinteles , e o incercare grea si pentru cei avizati . A se studia legiunea straina . Ce zici , te-ncumeti ?

    1. .sa inteleg ca dvs ati presupus ca eu incerc sa schimb comportamentul?..daca e asa..e adevarat ca dau sugestii, fac recomandari..insa schimbarea e in mana celorlalti daca se vrea si se doreste. Schimbarea nu vine decat daca ei si-o doresc..daca ei simt nevoia ca ar trebui sa vina..Comportamentul ascuns si de neinteles..nu ma priveste pe mine, desi daca e vb sa ajut..pot incerca…
      legiunea straina?cea franceza? sau la ce va referiti?

      1. @”Schimbarea nu vine decat daca ei si-o doresc..daca ei simt nevoia ca ar trebui sa vina.”
        exact, corect si gând la gând pe drum de seara… 🙂 nimeni NU schimba pe nimeni!
        Exista si români în „légion française”… 🙂

Lasă un comentariu