Din documentare personala, am observat ca in a urma calea ZEN, nu exista o reteta. Insa exista cateva principii dupa care un om normal isi poate ghida viata, astfel incat sa evolueze spre o traire spirituala din ce in ce mai satisfactoare.
Principiile prezentate mai jos se inrudesc intre ele, dar tocmai acest aspect face din calea ZEN, o cale usor de urmat.
- FA UN SINGUR LUCRU LA UN MOMENT DAT! cand petreci timp cu copilul tau..fa doar asta, fara a mai vorbi la telefon cu cei dela birou, cand mananci doar mananca..nu si privi la televizor, cand faci baie..fa baie..si savureaza linistea.
- FA-L USOR SI INTENTIONAT! ia-ti timp pentru a indeplini o sarcina si nu o fa la intamplare..Ia timp sa reusesti, dar se poate.
- TERMINA CE AI INCEPUT! Ce facem de cele mai multe ori? Primim sarcini peste sarcini. Nici nu terminam bine una ca ne si mutam atentia catre alta.Este INCORECT. Concentreaza-te pe ceea ce ai inceput. si organizeaza-te. Sau chiar incepand de la lucruri simple. Se recomanda chiar si atunci cand iti pregatesti un sandwich, sa nu te apuci de mancat pana nu stangi ingredientele ramase dupa ce l-ai pregatit, vasele si ustensilele. Dupa te poti concentra pe urmatoarea activitate, respectiv a manca sandwich-ul.
- FA MAI PUTIN! asta nu inseamna ca filozofia ZEN te indeamna sa fii lenes, dar facand mai putine activitati cu siguranta le faci mai bine si le si termini.
- IA PAUZE INTRE ACTIVITATI! acest principiu este inrudit cu cel anterior, si ajuta la relaxarea corpului dar si a spiritului.
- DEZVOLTA „RITUALURI”! calugarii ZEN au diverse ritualuri chiar si pentru cele mai simple activitati gen a manca, a face curat, a medita. Noi nu trebuie sa facem exact ca ei, dar ne putem inventa propriile ritualuri. Aceastea au rolul lor de a ne insenina ziua. Incepand cu ritualuri de la felul in care iti incepi ziua (poate ca dansezi 1 minut de unul singur 😛 ) pana la felul in care gandesti..
- FA-TI TIMP PENTRU „ANUMITE” ACTIVITATI! sunt activitati de rutina pe care le faci in fiecare zi: mananci, muncesti, faci baie. este importanta si rutina asta.
- FA-TI TIMP PENTRU A STA IN POZITIA ZAZEN! in viata unui calugar ZEN, asezarea in pozitia ZAZEN (seiza -pozitie sezand in genunghi, pe o banca sau un zafu)este cea mai importanta activitate a zilei. NOi nu suntem calugari ZEN, dar acest timp dedicat doar „statului” este o practica care te ajuta foarte mult si te invata cum sa fii cu adevarat prezent.
- ZAMBESTE SI AJUTA PE CEILALTI! In ceea ce -i priveste pe calugarii ZEN, acestia isi petrec o mare parte din zi, ajutandu-i pe ceilalati calugari din manstire sau oamenii aflati in afara manastirii. In ceea ce ne priveste pe noi zambind si fiind buni cu ceilalti, ne poate imbunatati considerabil viata.
- ASIGURA-TE CA AI MANCAT SI AI FACUT CURAT INAINTE DE A MEDITA! gatitul si curatenia pentru practica ZEN sunt unele din cele mai importante activitati ale zilei. Pentru noi cei mai multi a gati sau a face curat, este o rutina plicitsitoare. Insa personal de ceva timp atunci cand fac asta, de fapt ma bucur caci am timp pentru mine, pentru gandurile mele…Si asa putem adapta…
- GANDITI-VA LA CEEA CE AVETI CU ADEVARAT NEVOIE! un calugar budhist nu are nevoie de 10 perechi de pantofi,10 perechi de balerini si asa mai departe…:P. Nu are nevoie de un frigider plin cu carne, de zeci de haine . Nu zic ca trebuie sa ganditi asemeni lui, dar poate fi un model de inspiratie pentru noi toti, pentru a ne reaminiti care este diferenta dintre nevoie si dorinta, si care ne sunt pana la urma dorintele reale..si care prea mult, create! Deci daca ceva nu e absolut necesar, atunci probabil poti trai si fara acel ceva!
- TRAIESTE SIMPLU! Fa loc in viata ta pentru esential! Acum esentialul poate insemna ceva diferit de la persoana la persoana! Spre exemplu pentru mine familia, mancatul sanatos (sau cat de cat sanatos), cititul, sunt elemente esentiale. Pentru altii sa petreaca timp cu prietenii , sa calatoreasca ..sau zeci de alte exemple poate fi esential. Difera! Dar ce este important este sa-ti faci o lista de prioritati (mentala) si sa fii constient de importanta realizarii ei, zi de zi. In felul acesta faci loc pentru ce este cu adevarat important si elimini (ne)necesarul!
M-am documentat de aici.
ARTICOLE PE ACEEASI TEMA
Nu vă lăsaţi rătăciţi de primitivism! Există un singur adevăr, dar nu se spune. Comuniştii îl spuneau din gură, dar practic făceau invers. Adevărul îl descoperă şi îl spune numai şi numai ştiinţa. Aici apare problema.axiomelor. Axiomele sunt idei foarte importante, dar care nu se pot demonstra. În acel moment ştiinţa se rupe în două ramuri. Ex. Geometrie euclidiană şi non euclidiană. O astfel de axiomă este existenţa lui Dumnezeu. Apare ştiinţa materialistă şi ştiinţa idealistă. Este mult de spus, dar „ei” nu editează.
Evrika!N-am stiut cå tråiesc zen.Pe mine m-a ,,ajutat” economia,criza si guvernu.
A trai zen, este o forma de acceptare si adaptare. A trai zen, nu este totul. Asa cum nici economia, criza si guvernul ..nu reprezinta totul. E o suma de. 🙂
Cel mai tare comentariu !!!!!!!!! Betonnnnnnnnnn! Armat. Il voi folosi ca exemplu tot timpul.Anonimule,mi_ai inseninat viata.Prin comentariul tau,m_ai facut sa_mi bucur sufletul.Merci ,din toata inima!
hopa…cateva puncte le ating si eu! 😀
Eu sunt exact opusul a ceea ce ar numi cineva „ZEN”, dar articolul e f interesat
Habar nu aveam despre aceste principii
Le-am citit dar nu practic niciunul =)
–Cu drag, Felicia
Felicia draga mea, daca nu le practici dar esti impacata cu tine insati..e perfect asa!:) la fel de „cu drag”, Ionela..:)
Nu stiu cât de esential este sa alegi chiar poziția zazen in care sa stai. In rest, parafrazez personajul lui Moliere zicand: de zece ani practic tehnicile Zen fără sa fiu știut! 🙂
da, sunt de acord cu tine! asa este!
si mai personajul asta a lui Moliere stia el ce spune..:))