Filozofia programarii neuro-lingvistice reflecta capacitatea omului de a invata si mai ales capacitatea acestuia de a se folosi de experientele acumulate. Experientele prin care acesta trece ii provoaca diverse stari emotionale, pe care daca le poate controla va deveni eficient. Practic si teoretic NLP identifica excelenta si apoi cauta tehnici pentru replicarea acesteia!
Haideti sa privim termenii Programarii Neuro Lingvistice mai indeaproape:
Programare- se refera la toate obiceiurile tale incepand de la felul in care te trezesti dimineata (pe ritmurile unei anumite melodii) pana la felul in care alegi sa adormi seara! Poti fi constient sau nu, de aceste obiceiuri, dar acestea influienteaza foarte mult calitatea vietii tale. Unele produc efecte pozitive altele negative. Nu ar fi grozav sa le poti identifica pe cele ce produc efecte negative sai sa le poti elimina?
Neuro – exact dupa cum suna, neuro se refera la creier, neurologie, la felul in care interpretam si reprezentam informatiile primite de la mediul extern. Spre exemplu iti folosesti ochii pentru a vedea..cerul..sau nasul pentru a simti o aroma.
Lingvistic – se refera la limbaj (imagini, sunete,emotii, gusturi, mirosuri, cuvinte) pe care il folosim pentru a ne aminti o experienta sau a prevedea o alta. Spre exemplu : ai luat micul dejun azi dimineata? Creierul tau in acest moment cauta imagini si mirosuri care sa te ajute sa identifi raspunsul la aceasta intrebare!
Pe scurt in NLP este vorba de programare, obiceiuri, creier si limbaj.
Intrebare: cine ti-a structurat si organizat toate aceste obiceiuri? Tu! Cine le poate modifica? Incredibil dar..tot Tu! Aceasta este tehnica Programarii Neuro Lingivistice! Sansa de a-ti descoperi viata asa cum este e si mai ales sansa de a ti-o modifica pana acolo unde iti doresti!( Pentru mine, personal NLP-ul a fost sansa la un nou inceput!)
NLP este deosebit de profunda si ni se releva cu foarte multe (sub)tactici NLP, insa se bazeaza pe 4 mari piloni:
- RAPPORT
- OBIECTIVE
- ACUITATE
- FLEXIBILITATE
1. RAPPORT
Cand spun rapport ma gandesc la a crea un cadru de incredere , o relatie in care 2 oameni se inteleg bine.
Stiati ca de fapt partenerul dvs de discutie recepteaza felul in care ii spuneti ceva si nu ce anume ii spuneti? Stiati ca transmitem un mesaj prin: 38% tonul vocii, 55% limbajul corpului si doar 7% prin cuvinte? Stiati ca, copiii au o extraodinara capacitate de a intelege ceea ce noi le comunicam mai mult prin limbajul non-verbal decat prin ceea ce le spunem? Oricum o perioada ei nici nu inteleg cuvintele noastre.
Cand intri in rapport tot ce ai de facut este sa preiei din tonalitatea, ritmul vocii sau alte elemente ce le observi la partenerul tau de discutie, si sa spui ce ai de spus in acelasi mod in care o face si partenerul tau de dialog. Spre exemplu daca partenerul vorbeste incet si calm, fa si tu la fel. Sau adopta o pozitie a corpului asemanatoare cu a lui.
2. OBIECTIVE
Cand esti fata in fata cu problema, cum te gandesti sa o rezolvi? Trebuie sa existe un rezultat, ca sa stii incotro te intrepti. Deci , a stabili cu exactitate rezultatul dorit este esential pe drumul tau catre succes! Dupa ce ai gasit rezultatul incepi sa cauti solutii pentru a-l obtine. O trasatura importanta va fi programarea creierului tau pentru a le identifica. Iar pentru asta, trebuie sa-ti incurajezi mereu creierul cu afirmatii pozitive. Inainte de aceasta, insa trebuie sa stii despre creier ca are proprietatea naturala de a indeparta negatiile si de percepe in termeni pozitivi mesajele transmise. Astfel in loc de NU VREAU SA FIU NERVOS vei afirma VREAU SA FIU CALM!
Din experienta personala , va pot spune ca afirmatia pozitiva este o tehnica deosebit de eficienta in programarea creierului pentru atingerea obiectivelor!
3. ACUITATE
Cu ajutorul celor celor 5 simturi (vizual, auditiv, kinestezic, gustativ si olfactiv) individul isi formeaza propria realitate, o harta a lumii lui exterioare.
Astfel ca daca te pricepi sa te folosesti de aceste simturi la capacitate maxima, respectiv sa privesti, sa asculti si mai ales sa simti ce se intampla cu tine si cu cei din jurul tau, poti spune ca ai dat peste o mina de aur. Iar daca inca nu te pricepi, nu-i nimic poti invata. Trebuie doar sa -ti doresti asta!
4. FLEXIBILITATEA
Nu-mi doresc sa pun etichete, insa nu am fost niciodata de acord cu oamenii ce vad lucrurile ori in alb ori in negru. Pentru ei nu exista cale de mijloc. Dar nu exista nici echilibru si nici frumusete si fericire reala. Dar atunci cand esti flexibil, si esti pregatit oricand sa empatizezi , sa intelegi si punctul de vedere al celuilalt deja esti pe drumul spre succes.
Multi dintre noi, cei mai multi chiar, se zbat in situatii nefericite din cauza faptului ca mesajele transmise sunt intelese de receptorii acestora eronat!
Dar oare cand vedem ca ceva nu functioneaza, oare nu -i momentul sa incercam altceva? Daca fac acelasi lucru si obtin acelasi rezultat, cum se numeste ceea ce fac eu (asa la nesafarsit)?. Corect! Prostie! Deci as putea concluziona ca daca nu fac ceva sa schimb situatia (deci nu sunt flexibil) imi merit soarta! E dur nu-i asa?
Fii flexibil, schimba-ti starea in functie de context si vei avea foarte mult de castigat! Atat in relatia cu ceilalti dar mai ales in relatia cu tine insuti!
Dupa un articol Andy Szekely. (Introducere in Programarea Neuro Lingvistica, Editura Almatea)
_______________________________________________________________________________________________________________________________
ARTICOLE PE ACEEASI TEMA:
O sa elimin si eu negatiile! Vreau sa fiu calma!!! Imi e de folos, mai ales, ca am o vecina dementa care imi tot taie sarma de la rufe din gradina…