Citesti in ochii mei?

Nu-i asa ca ar fi extrem de interesant sa stii daca partenerul tau de discutie iti spune sau nu un adevar?

Mai jos voi prezenta mecanisme folosite in psihologie pentru a identifica daca o persoana spune sau nu adevarul.

Mentionez ca toate aceste mecanisme psihologice  sunt in general valabile, insa ar fi ideal ca in momentul analizei sa luam persoana in ansamblu si sa iti folosesti toate simturile  (vizual, auditiv,kinestezic, olfactiv, gustativ- asa cum iti sugeram si in articolul de ieri) pentru a putea obtine o interpretare cat mai corecta atitudinii persoanei din fata ta. Mai exact folosirea acestor interpretari sunt eficiente, insa pot sa fie si diferite de la un caz la altul. Nu poti spune ca un anumit gest sau o anumita pozitie a corpului unei persoane inseamna exact acelasi lucru in orice situatie!

In primul rand trebuie sa calibrezi  (una din tehnicile NLP) starea in care se afla partenerul tau de discutie. In psihologie, a calibra  inseamna a recunoaste starea in care se afla interlocutorul tau pe baza unor semnale nonverbale. Poti simti daca este fericit, iritat, nemultumit, relaxat sua stresat. (Pe mine personal m-a inzestrat natura cu o extraordinara capactitate de a simti aceste aspecte la cei din jurul meu).

Apoi daca   privirea este orientata în sus, spre stânga persoanei, înseamna ca acceseaza amintiri vizuale.

În partea opusa, în sus spre dreapta, indicatia este pentru crearea de constructii vizuale în creier.

Daca ochii se îndreapta spre urechea stânga, înseamna ca persoana asculta ceva. Este vorba despre o amintire auditiva, adica sunete care au mai fost auzite în trecut. De exemplu, o melodie preferata care este rememorata va induce miscarea ochilor în plan orizontal spre stânga (ca si când ai încerca sa te uiti la propria ureche).

Miscarea ochilor spre dreapta în acelasi plan presupune construirea de sunete. De exemplu încerci sa modifici melodia preferata si sa creezi una noua folosind sunete pe care le alegi.

Privirea orientata în jos si spre stânga indica un dialog interior care are loc în acel moment. În partea opusa, dreapta jos, orientarea ochilor indica accesarea senzatiilor tactile si a emotiilor.
 In al doilea rand folosirea calibrarii in comunicare  presupune verificarea prin adresarea de intrebari adresate persoanei din fata ta. Incepe cu intrebari simple, de conjunctura.
 In afara de utilul amanunt cu ajutorul caruia poti identifica daca o persoana spune sau nu adevarul, aceasta tehnica te poate ajuta si pe tine insuti in a-ti modifica starea. Spre exemplu esti intr-o situatie in care trebuie sa-ti amintesti un amanunt important. Daca privesti in sus sau in jos dreapta iti va fi mai greu sa accesezi acea partea a creierului, respectiv stanga lateral ochi, pentru a-ti aminti. Tehnica aceasta poate fi folosita cu succes de catre elevi sau studenti.
Desi poate parea complicat la inceput, comunicarea nonverbala si interpretarea ei se invata. Orice se invata. Depinde daca esti interesat sau nu.
Astfel ca pana data viitoare, iti doresc fericire si spor la decodificarea minciunii sau a adevarului!
______________________________________________________________________________________
ARTICOLE PE ACEEASI TEMA:

Autor: PersonalitateAutentica

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniştea şi suferinţa mea emoţională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele. Astăzi, ştiu că aceasta se numeşte … Autenticitate

4 gânduri despre „Citesti in ochii mei?”

  1. foarte interesant…dar blondiiiiiii ultima poza cu ochiul zimtat e de filme horror 🙂
    te pupic dulce de tot

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: