Ce este „intelepciunea”?

S e vorbeste  foarte multe despre intelepciune.

Azi vreau sa va povestesc o istorioara, din care fiecare va extrage ceea ce va avea nevoie. 🙂

La un momentat dat, intr-o uzina s-a produs o defectiune din cauza careia nicio masinarie nu mai functiona.  Toti inginerii din interior si-au dat cu parerea si au cautat defectiunea. Niciunul dintre ei nu a reusit sa rezolve problema. La un moment dat au chemat pe cineva din exterior. Acest „cineva” pret de vreo ora s-a plimbat printre masinariile respective si nu a vorbit nimic. Apoi dupa acea ora s-a oprit la una din masini, a cerut un ciocan si a lovit o parte a acesteia. Incredibil pentru toti ceilalti, intregul sistem de masinarii si-a revenit si au putut relua activitatea uzinei.

A doua zi, conducerea uzinei primeste o factura de servicii  de 1000 de euro.  Exasperat directorul il suna pe tip si -i spune :

– „Refuz sa-ti achit factura aceasta de 1000 de euro. Pentru ce imi percepi 1000 de euro? Pentru o lovitura de ciocan? Vreau o factura detaliata!!!”

A treia zi, directorul primeste o factura detaliata: 

„1. Pentru lovit masina cu ciocanul 1  euro.

2. Pentru a sti unde sa lovesc cu ciocanul 999 euro”

Si acum, spuneti voi: ce este intelepciunea? 😉

Reclame

16 gânduri despre „Ce este „intelepciunea”?

 1. Înţelepciunea este chiar încununarea fiinţei umane. Spunea cineva că „inteligent” poate să fie şi un animal şi chiar vedem „dovezi” de inteligenţă la multe necuvântătoare. Dar înţelepciune este ceva divin, ce numai omul poate avea. Îmi place mult episodul cu Regele Solomon din Biblie, care, înainte de a fi încoronat, i-a cerut lui Dumnezeu…înţelepciune şi nimic altceva, pentru ca să ştie să conducă bine poporul în fruntea căruia urma să fie pus.
  Foarte faină povestirea ta! Un om…înţelept cu adevărat!

  O zi frumoasă, Ionela! 🙂

  1. da..i-a cerut doar intelpciune..chiar ca..
   atunci cand imi imaginez o dorinta, imi zic..”ïmi doresc fericire”..dar vezi tu exemplul tau, m-a facut sa realizez atat de multe..ca fara intelepciune si ochi care sa o vada..fericirea..poate fi prezenta, dar..”nevazuta”..foarte intelept..de acum imi voi dori..”intelepciune”…:)

   1. Înțelepciunea e doar lumina iubirii și, asemeni oricărei lumini care nu poate dăinui fără sursa acesteia, nici ea nu poate dăinui fără iubire… dovada e chiar Solomon, care i-a întors spatele lui Dumnezeu tocmai fiindcă-i lipsea iubirea… așa că vezi tu, până la urmă tot la iubire ajungi 🙂

 2. Eu stiu ca acest cuvant vine de la latinescul inter legere, a face legaturi. Nu se refera nici la capacitatea de a memora, nici la cumulul de cunostinte acumulate, ci la aceea de a face legaturi intre informatiile primite.

 3. Partea cu înțelepciunea e c-a știut fără să știe (dacă consideri că a venit neștiutor)… deși ține mai mult de o inteligență practică dacă i-a trebuit o oră să-și dea seama. Înțelepciune ar fi fost dacă ar fi știut că directorul urma să ia o decizie proastă pentru firmă și prin acea plată el l-ar fi putut împiedica. Simbolic, uzina poate fi și corpul uman, în care nici un organ nu poate face nimic dacă inima se oprește și trebuie să ști unde-i inima ca să poți încerca s-o repornești… întrebarea e cât valorează pentru director (pentru om) viața uzinei (respectiv viața omului).
  Oricum ar fi, nu văd răspuns la întrebarea ta din această povestioară.

  1. inteleg viziunea ta.dar sa ti explic cum am interpretat eu povestioara.
   tipul ce a analizat o ora masinariile ca sa-si dea seama unde e buba, clar avea experienta. Experienta acumulata in ani de zile de practica, greseli sau solutii.Pana aici totul bine. Partea frumoasa este ca el i a luat bani directorasului pentru aceasta experienta, pe care fara munca, dedicatie si implicare reala nu ar fi obtinut-o corect? Bun. deci concluzia este ca pentru a ajunge sa rezolve intr-o ora o problema ce inginerii n-au reusit sa o rezolve in zile intregi, el a avut nevoie de ani de zile de munca. Asa si cu intelepciunea. Nu o poti avea de la o zi la alta.Ai nevoie de timp si de implicare pentru a o gasi..sa fiu mai explicita citisem candva o povestioara: cica la Socrate venise un tanar sa-l intrebe ce este intelepciunea. Si Socrate l-a luat cu el pe mare, pe o corabie. In mijlocul marrii.Socrate l-a luat pe tanar de gat si l a bagat cu capul in apa.La cateva secunde dupa il scotea si i intreba: ce vrei de la mine? Tanarul :sa aflu ce i intelepciunea. Socrate l-a mai bagat odata..l-a tinut mai mult..si l intreaba din nou..la care acesta acelasi raspuns. a treia oara tanarul era istovit ..tragea cu o putere grozava aerul in piet..si Socrate: ce vrei de la mine.? la care tanarul sufocat si disperat…”aer, maestre…aer!” ..:) ..Socrate i a raspuns..”daca iti vei dori sa cunosti intepeciunea la fel de mult cum iti doresti acum aer, atunci cu siguranta o vei gasi!” ….Personal, am inteles niste lucruri deosebit de profunde din aceste povestiri.Dar cred ca fiecare pana la urma le interpreteaza in felul sau..:)

    1. pai ..e ca si in viata Florin..chiar e important sa stii unde sa bati cu ciocanul. E important sa stii ce butoane sa apesi la fiintele umane pentru a te faci corect inteles si mai ales sa empatizezi corect cu ele. oare nu intelepcinea te ajuta ca relatiile cu oamenii sa fie mai bune?constiinta extinsa?…cel putin asa am interpretat eu povestea.:) urmaresc filmuletul si revin.:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s