DIFERENTA dintre IUBIREA DE SINE si EGOISM.

DEFINITII:

IUBIREA DE SINE = sentiment de afectiune fata de propria persoana

EGOISM=Atitudine  exagerată, preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.Trăsătură morală care pune mai presus de toate interesele personale; iubire excesivă de sine.egoist

Nu de putine ori am intalnit in discutiile cu ceilalti confuzia intre cele doua notiuni.

Copii fiind  suntem  educati de parinti, scoala si societate in numele conceptului „fii bun!”, „iubeste-i pe ceilalti”. Suntem educati= suntem formati, influientati. Esti rau atunci cand pui interesul tau deasupra intereselor celorlalti. Nu de putine ori ascunzi asta, deoarece si acum ca adult te simti vinovat cand o faci.

Sunt niste notiuni tare profunde si cred ca fiecare le intelege dupa cum isi permite  la un anumit moment dat.

A fost o perioada in viata mea cand notiunea de iubire de sine o confundam cu cea de egoism, insa in prezent le vad diferite pentru ca inteleg diferit nuantele.

A fi egoist inseamna a pune interesele proprii mai sus de orice alt interes indiferent de context.

A te iubi pe tine (pentru mine) inseamna:iubirea-de-sine (1)

  • ca daca te accepti pe tine cu bune si cu mai putin bune si  ii vei accepta si pe ceilalti la fel. Daca nu, le vei gasi nod in papura asa cum iti gasesti si tie.
  • vei ierta in mod autentic, pentru ca vei intelege natura umana cu adevarat.
  • vei iubi natura umana, pentru ca tu o vezi clipa de clipa in tine.
  • a avea curaj sa te privesti in oglinda. Si tine minte! Oamenii din jurul tau sunt oglinzile tale. Priveste lumea din jurul tau si te vei vedea pe tine!
  • vei iubi autentic. Obisnuiesc sa  ma folosesc de un exemplu pentru a-ti explica: daca un orb din nastere nu a vazut niciodata culoarea albastru, in zadar vei incerca sa-i explici despre frumusetea acesteia. Astfel ca daca tu nu te-ai iubit pe tine cu adevarat, cum poti iubi pe altcineva cu adevarat? Vei iubi, dar in mod egoist dorindu-ti sa controlezi acea persoana, fiind gelos (geloasa) si suparandu-te de fiecare data cand aceasta nu-ti va confirma asteptarile. Asa te iubesti si pe tine.  de aceea suferi asa mult. De aceea te invinovatesti. De aceea te ascunzi. De aceea folosesti masti.
  • ca celalalt te va pretui in masura in care tu te pretuiesti pe tine. Fiecare om are un pret. Chiar daca acesta se masoara in iubire. Iubirea de sine.

 Pe scurt A TE IUBI PE TINE INSUTI inseamna ACCEPTARE, IERTARE si mai ales AUTENTICITATE

IUBIREA-DE-SINEIubirea de sine  nu face rau nimanui. Iubirea de sine nu este echivalenta cu egoismul.

Sunt momente cand promovez iubirea de sine  si ma confrunt in discutii cu oameni ce spun ca a te iubi pe tine insuti inseamna a fi egoist. Nimic mai gresit. Total inteles pe dos.

Daca iubind pe cineva consideri ca faci un bine, atunci de ce consideri ca iubindu-te pe tine faci un rau? Cu siguranta sesisezi nuantele diferite. Ai capacitatea asta !

DE CE ESTE IUBIREA DIFERITA IN FUNCTIE DE CUI O OFERI?

Iubirea nu face rau nimanui. Iubindu-te  vei sti sa oferi o iubire curata, echilibrata, armonioasa, sanatoasa ce va v-a implini pe toti cei implicati in proces.

In Vechiul Testament Domnul porunceste „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Intr-una din conferintele sale, Neale Donald Walsch a fost intrebat: „daca ar fi sa sintetizezi toata invatatura lui Dzeu in cateva cuvinte, care ar fi acestea? „.  Dupa ce a meditat cateva secunde, Neale a spus „m-ati inteles gresit! „si a plecat de pe scena, fiind si finalul conferintei. Raspunsul lui este asemeni unei revelatii ! Efectiv..m-ati inteles gresit!!

Din pacate, termenul poate fi inteles eronat si atunci se intampla ca iubirea de sine sa se transforme in egoism. Iubirea promovata de societate (in mare ei majoritate) este de fapt dependenta, o forma de atasament atat de nesanatos ce duce la ideea de posesie.  E adevarat asa am fost invatati, educati, Dar atunci eram copii lipsiti de discernamant. Acum suntem adulti pe deplin responsabili. Probabil ca cel care inca este in acea etapa , are nevoie de experientele ce vor urma din toate acele sentimente.

Merita sa intrerupi cercul vicios. De ce nu? Sa fii tu primul ce inspira, ce da un exemplu copilului de langa el, prietenului, vecinului.

Caci nu uita! Ceea ce tu ii inspiri copilului tau (si nu ceea ce ii spui)  el simte, el vede.. Si cata valoare pui tu pe tine, atat va pune si el pe sine..dar si pe tine.

Iti marturisesc ca de cand tin cont si de ceea ce trupul si spiritul meu doreste, nu am facut rau nimanui. Dimpotriva am facut mai mult bine. Si peste asta , eu, dar si ceilalti din jurul meu suntem mult mai fericiti.

final

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA:

Despre iubirea de sine cu Charlie Chaplin

Cuvantul de azi: neconditionat

Sunt egoist, deci ma urasc!

Arta de a iubi

Gelozia pe retina. Vindecare.

 

Reclame

8 comentarii

  1. Da! Foarte bine! Sper să își mai deschidă oamenii ochii, mintea și sufletul și să facă abstracție de ideile vechi, prea adânc înrădăcinate. Până la urmă, cine pricepe și vrea, poate, cine nu, nu. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s