Sistemul educational din Romania

Despre sistemul educational din Romania, am vorbit de multe ori pe acest blog.

Personal consider ca este un sistem,  care intr-o proportie destul de ridica nu ajuta individul sa creasca intr-un sens pozitiv si spre binele sau (al individului). Sistemul educational din prezent si (cred ca si din trecut) pune accent pe servirea societatii, pe binele societatii.  

Vreau sa  pun semn al exlamarii in fata  copiilor, adultilor dar mai ales al parintilor. Ei sunt cei care in final au o importanta cruciala in educatia copiilor lor.

Educatia..ar trebui sa fie un cuvant deosebit. Cand spui educat…te gandesti la cultivat..evoluat. Interpretarile pot fi destule. Dar eu ma intreb totusi in ce sens evoluat si cultivat?

Scoala noastra acorda o importanta deosebita societatii  ignorand individul. Ne varsa  gramezi de informatie fara a tine cont de caracterele speciale si diferite ale fiecarui copil in parte. Ca sa nu mai zic ca sistemul scoate robotei pe banda rulanta. In final, acesta este si scopul ei. Sa scoata robotei. Nu are nevoie de indivizi care sa-si puna prea multe intrebari. Asta ar insemna -in definitiv- ca bogatia lumii, fie ea spirituala sau materiala sa se imparta la un numar prea mare de indivizi. N-ar fi pe placul conducatorilor nostri!
Imaginea de mai jos cred ca vorbeste de la sine:

SISTEMUL EDUCATIONAL ROMANCa si copil si apoi viitor elev, ma consider norocoasa.

Din fericire , chiar daca dupa ceva ani, in momentul in care am inceput sa am cat de cat discernamant, am inceput sa fac diferenta intre ceea ce vreau eu si ceea ce vrea societatea.

Azi ma bucur ca am avut curajul sa privesc in interiorul meu si mai mult decat atat sa actionez spre binele meu. Spre evolutia mea si mai apoi a societatii. Daca vor fi voci ce vor gandi ca acesta e egoism, asta este. Prefer sa fiu o egoista impacata cu mine insami, decat o frustrata care face rau cu suferinta ei celor din jurul ei dar mai ales sie insasi.

De aceea consider ca parintii au un rol crucial de determinat  viitorul copiilor lor. Daca ei au curajul sa-si infrunte propriile temeri si sa priveasca limpede si pe termen lung, atunci vor sti sa-si sustina copiii si sa-i sprijine in gasirea vocatiei in viata.

Vor sti, metaforic vorbind sa ghideze un elefant sa faca ce face un elefant sau o maimuta ce face o maimuta, atingandu-si potentialul maxim si (ne)renuntand pe drum.
drumul spre succes

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA:

Sclavi ai propriului creier

Cum functioneaza creierul tau

Libertatea si ce inseamna ea

LIBERtate.cum putem fi liberi?

Liber la credite

Din nou despre libertate

Sunt liber, deci disciplinat!

Personalitate (cum s-a nascut Personalitate Autentica)

final

Reclame

9 gânduri despre „Sistemul educational din Romania

 1. sistemul educational se face tot cu oameni. ca sa schimbi ceva, trebuie sa schimbi mentalitati. dincolo de asta, articolul este foarte bun. eu am copii, dintre care unul la scoala, si chiar n-am chef sa-i umplu capul cu informatii inutile. vreau sa faca ceea ce-i place si sa invete cu placere.

  1. ai pus punctul pe I.tot cu oameni binenteles…de schimbat mentalitati e f greu..ce putem face ..si sa aiba rezultate sigure, e sa ne schimbam pe noi.., sa ne crestem copiii in anumite valori.copiii tai sunt foarte norocosi! iti doresc crestere usoara!

 2. Știu sigur că sistemul de educație din România este foarte prost construit acum, doar lucrez în el, nu? Problema foarte mare este că nu se dorește schimbarea lui, deși se cunosc bubele și mai ales rezolvările lor dar NU SE VREA, e nevoie doar de buni „consumatori”. Curriculumul vocațional este mult mai bun dar nu aduce bani la „clasa conducătoare”. 😦

  1. Evident domn’ profesor!
   Nu se vrea pt ca totul se reduce la bani. ..de ce sa cream indivizi capabili sa -si castige o paine fara a fi „scalvi” la noi? asta ne-ar stirbi din putere! De ce sa cream oameni cu potential…cine ar mai face treaba de „jos”..si tot asa..ceea ce nu stiu ei..sau nu vor sa stie..este ca pentru fiecare „treaba”exista un executant. Asa e lasat de la natura. Fiecare sa faca ce poate si cum poate..subiectul e vast si ma irit cand ma gandesc….cum sunt , in multe cazuri..”handicapatizate”creierele copiilor..
   apropo…erai in spam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s