Frica- cand echilibrul dispare

O emotie cel putin interesanta si simtita de toate mamiferele (Si nu numai): frica001

Psihologii spun ca exista doar 2 frici cu care ne nastem : frica de a nu cadea de la mare inaltime si frica de zgomote puternice.

Restul de o infinitate de frici, se invata.

Cum se invata? Simplu. De la parinti, de la rude, de la prieteni, societate. Toti cei enumerati sunt experti in a ne invata despre frica de unii oameni, de anumite situatii, de esec, de ..off…lista e prea lunga…

Tu, cum ai invatat despre frica?

Ai cazut ti-ai ranit genunchiul si ai invatat ca trebuie sa alergi mai incet si sa fii mai atent, caci altfel corpul tau are de suferit.

Dar atunci cand ai luat o nota mica spre ex (si aici ma refer la primii ani de scoala) ce emotie ai avut?! E posibil sa nu o mai poti identifica acum cu exactitate, dar macar in a-ti raspunde tie….de ce ti-a fost frica de nota mica?! Stiai ca acasa nu o sa fii primit cu bratele deschise, poate chiar vei fi pedepsit..iar mama si tata…nu te vor mai iubi asa mult. Si uite asa ai invatat ce inseamna frica de nota mica si ce inseamna si dragostea conditionata.

Si exemplele ar putea continua.

Ca adult azi te temi ca-ti poti pierde locul de munca, ca ti se poate micsora salariul, te temi de institutiile statului, de rata creditului ce-l ai pe 30 de ani, de afacerea ce -ti poate da faliment, de bolile ce-ti bat la usa….etc.

In consecinta asta face din noi frica. Suntem invatati sa ne temem. Parintii nostri au fost si ei invatati la fel. In mod instinctiv si cu bune intentii ne predau din memoria colectiva a fiintei umane.

Cu multi ani in urma, frica se invata mai mult de la cei din jur, in prezent cel mai mare generator de frica este televizorul. Televiziunea este cel mai puternic manipulator in materie de frica.

Si apropo, stiai ca acel ceva  care controleaza emotia asta atat de grozava este cel mai puternic?? Cel ce te controleaza prin frica stie ca asa esti docil, supus, ca stai frumos..si astepti, fara sa faci prea mult scandal.

Frica poate manipula atat de usor fiinta umana si atat de subtil. Guvernele sunt constiente ca nu mai poti controla omul cu biciul, dar prin frica, si prin implantarea in creieras a ideii ca oricand ti se poate intampla ceva, daca nu respecti regulile lor, ele, guvernele isi pot atinge planurile. Planurile binenteles ca au in centrul lor profitul.

Edward Bernays, părintele relațiilor publice moderne, a scris despre  „programarea prin televiziune” :

 „Scopul televiziunii este acela de a programa oamenii să devină consumatori fericiți. Acești consumatori vor fi motivați să cumpere orice fleac printr-o forță externă, care le va exploata sentimentul de inadecvare”.

Spre exemplu:

  • cum se va simti acel tanar care nu are masina aia superba, pentru a cuceri acea fata grozava?!
  • cum se va simti acel tata, care si-ar dori sa ofere copiilor macar o vacanta pe an, dar vede non stop reclame cu familii super fericite in vacante luxuriante ?
  • cum se va simti acea femeie, cu ridurile varstei pe chip, cand observa non-stop reclamele cu cremele alea scumpe pe care nu si le va permite vreodata?
  • ….
  • ….

Nevaloros. Lipsit de incredere in sine. Lipsit de curaj. Plin de frica.

Asa se va simti fiecare din cei enumerati. Si sunt doar cateva exemple.

De ce nu avem curaj sa ne ridicam impotriva unui regim care de ani de zile slabeste poporul roman?

De ce nu avem curaj sa ne cerem drepturile cu adevat, macar din punct de vedere al fiintei umane si a demnitatii acesteia!?

De ce nu avem curaj sa mergem la cei ce ne conduc si sa-i tragem de „papioane” cerandu-le socoteala ?

De ce ne este frica chiar si de vecinu’de la 3?

De ce ne este frica non-stop…si singurele intrebari ce le avem in minte atunci cand actionam sunt : „mie ce-mi iese din asta?!” sau „cum ma afecteaza asta?”

Pentru ca ne este frica. Pentru ca am fost invatati ca „e rau cu rau, dar mai rau fara rau”.

Am uitat ca  singura emotie ce ne poate salva din haosul creat este iubirea. Dar iubirea aia autentica ! Iubirea aia din suflet catre suflet, reala si  cu adevarat profunda.

Nu va mai fie frica frica dragii mei! In final, singura certitudine e moartea. Si aia vine o singura data  dar pentru fiecare dintre noi!

____________________

 

Reclame

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s