Cunostintele specializate

Extras din De la idee la bani  de Napoleon Hill.

„Majoritatea profesorilor au salarii mici. Ei se concetreza asupra predarii cunostintelor, dar nu si asupra organizarii modului de folosire a cunostintelor.

Cunostintele nu vor atrage bani decat daca sunt organizate si coordonate inteligent,prin planuri de actiune practice, in scopul hotarat de a acumula bani.

Educatia v-o formati singuri si puteti afla cunostintele care va conduc incotro vreti sa mergeti.

Multi oameni fac greseala, sa presupuna ca `deoarece Henry Ford avea putine clase , nu era un om cu educatie. Acesta deriva din latinescul educo, insemnanad a extrage, a scoate, a dezvolta dinspre interior.

Un om educat nu este neaparat , unul care poseda o abundenta de cunostint generale sau specializate. UN om educat este unul care si-a dezvoltat atat de mult facultatile mintale incat poate obtine tot ceea ce doreste sau ceva echivalent,fara a incalca drepturile celorlalti.

Suficient de ~ignorant~ ca sa faca avere….walt_whitman_intelepciune_5046

In timpul primului razboi mondial, un ziar din Chicago a publicat o serie de editoriale in care, printre ale  afirmatii, Henry Ford a fost numit ~un pacifist ignorant~ . Domnul Ford n-a fost de acord cu aceste afirmatii si a intentat proces ziarului care il etichetase astfel.Cand sa judecat procesul la tribunal, avocatii ziarului au plecat pentru justificare, si l-au chemat pe domnul Ford, in scopul de a-i demonstra ignoranta!  Avocatii i-au pus o multime de intrebari, toate menite sa dovedeasca faptul ca desi s-ar putea sa posede cunostinte specializate considerabile in domeniul fabricarii automobilelor, era, de fapt, un ignorant.

Domnul Ford a fost incuiat cu intrebari precum:

~Cine a fost Benedict Arnold?!~ si ~Cati soldati au trimis britanicii in America pentru reprimarea rebeliunii din 1776? 

Ca raspuns la ultima intrebare domnul Ford a replicat: NU STIU EXACT DE SOLDATI PE CARE I AU TRIMIS BRITANICII AICI, DAR AM AUZIT CA ERAU MULT MAI MULTI DECAT S-AU INTORS ACASA! „ (Genial !!!!! ce minte stralucita, spun eu!!!! )

(….) Acum puteti fi atat de amabil sa-mi spuneti de ce mi-as imbuiba mintea cu cunostinte generale, doar pentru a fi capabil sa raspund la intrebari, atata vreme cat am in jurul meu oameni care imi pot furniza orice informatii de care am nevoie!?

Raspunsul era,cu siguranta, in concordanta cu legile logicii.

L-a lasat fara replica pe avocat.

________________________________________

Dragii mei, care ar fi concluziile voastre la acest extras ?!

________________________________________

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA:

Sistemul educational din Romania

Napoleon Hill- o alta lectie uimitoare despre viata

Fragment din „Diavolul Pacalit” Secretul libertatii

2 gânduri despre „Cunostintele specializate

 1. Neaţa! Păi, oricum banii şi intreaga constructie sociala realizată pe baza lor e mai mult daunatoare pentru om. Apoi, educarea si educatia unui om se face in scoala, in familie si in viata. Cand nu le primesti/accepti pe primele doua, viata te loveste de suficiente ori pana te educa. Sau pana dispari. Exemplul lu’ nenea Ford e dragut insa daca e folosit sa demonstreze ca nu e nevoie sa stii nimic, e deajuns sa ai mica smecherie a descurcatului printre oameni, mi se pare un exemplu tendentios. Modelele alternative de educatie trebuie sa fie complementare, nu divergente. Zi frumoasa de joi!

  1. Neata !

   de fapt cred ca ai inteles mesajul ce am dorit sa-l transmit.iar mesajul lui nenea Ford (cum il numesti) mi se pare genial din mai multe motive si expun aici macarunul: dovedeste o inteligenta peste medie, folosindu-se de aceasta pentru a demonstra ca lipsa unor informatii gen: cati soldati s au intors dintr-o anumita lupta, nu l-au impiedicat sa devina un fondator al industriei americane de automobile.
   Dar subliniez: lipsa unor informatii si nu a tuturor informatiilor !
   Dar cred ca ai pierdut ceva din vedere, Ford avea cunostinte, dar mai ales specializate , in domeniul sau..nu ca nu ar fi avut niciuna..din niciun domeniu.
   de fapt aici e vb despre cum va dori fiecare sa inteleaga acest fragment.
   personal mi-am dorit doar a evidentia faptul, ca, chiar daca nu stii totul pe lumea asta, acest aspect nu te impiedica sa devii foarte bun in domeniul tau. pe care l iubesti..
   in ceea cepriveste complementaritatea celor 3 modele de educatie, sunt perfect de acord. Scoala iti antreneaza neuronii.. iar viata in sine, constiinta..si neuronii..:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s