Despre TIMIDITATE si consecintele ei

Paradoxal, dar extrem de real, epoca tehnologiei ne pune din ce in ce mai des, in fata unor taste sau monitoare, dand falsa impresie a unui contact direct. Eye to Eye..devine PC to PC si parca din spatele unui monitor esti si mai curajos. Fals si neautentic.

Scriu acest articol, ca raspuns la e-mailurile ce le primesc in ultima vreme.

Personal, consider ca timiditatea este o caracteristica a personalitatii umane, doar ca se manifesta in timpi si masuri diferite. Unii sunt timizi doar in anumite situatii, iar altii tot timpul. Daca aceasta atitudine asupra vietii  devine profunda si de lunga durata, atunci terapia ei , devine imperativa.

O prima observatie, vreau sa fac asupra  distinctiei  dintre doi termen: introvertit si timid, caci sunt deseori confundati.

INTROVERTITUL- are capacitatea de comunicare si stima de sine, necesara relationarii cu ceilalti, dar prefera ca de cele mai multe ori sa fie singur.

TIMIDUL- doreste sa fie cu ceilalti, dar e deficitar in ceea ce priveste considerarea fata de propria persoana si capacitatea de relationare in societate.

Timidul este deseori o persoana blanda, sovaielnica, egocentrica intr -o analiza permanenta a partilor sale negative si se preucupa intr-o masura destul de ridicata si chiar excesiva de infatisarea si comportamentul  sau. Timidul mai mereu se ascunde. El se dezvolta spre interior. Este un fel de prizonier in propria minte si mereu intr-un conflict cu EU -ul interior. Desi are o traire interioara puternica, acesta se abtine pentru ca ”nu-i frumos”, ”nu se cade” sau ”nu vrea sa supere pe cineva”. 

De fapt timiditatea se refera la relatia cu celelalte persoane…caci nu esti timid cu catelul, nu? Evident, exprima deci un anumit sentiment de inferioritate. 

Prin a doua observatie, vreau sa fac referire la acei oameni care nici macar fata de ei insisi nu recunosc ca sunt timizi, pentru ca ”este penibil sa fii timid” (spun ceilalti). Astfel persista in aceasta situatie, amanand sa deschida usa fericirii pentru ei…

Si cu cea  de-a treia observatie, fac referire la faptul ca oamenii se asteapta sa existe o reteta magica, care sa-i vindece ca prin farmec intr-un timp foarte scurt de timidate. Adevarul este cu totul altul. 

Ca sa ajungi o persoana timida e nevoie de timp.  Ca si atunci cand o boala se intaleaza in organismul tau. E nevoie de timp, de ani de zile. Si cu toate astea tu vrei sa te vindeci intr-o zi, o saptamana ..maxim o luna. Ei bine, organismul tau are nevoie de timp sa lupte cu boala. Asa cum a dedicat imbolnavirii ani de zile, poate tot asa …trebuie sa dedice si vindecarii ei…Este posibil sa nu fie nevoie de ani de zile. Dar de timp, cu siguranta este nevoie. Si o reteta minune nu exista. Exista doar efort sustinut din partea ta , de constientizare, de ambitie si vointa. 

Din pacate , manifestarea timiditatii pe termen lung are cel putin doua consecinte negative: 

1) Probleme sociale: intampini greutati in a face cunostinta cu oamenii si a lega prietenii. Aceasta va conduce la depresii si singuratate.

2) Probleme cognitive: incapacitatea de a gandi coerent in prezenta altora. 

Din fericire, exista solutii.

timidCei din jurul tau te pot ajuta insa daca simti ca situatia ii depaseste si pe ei( in sensul ca nu ai rezultate concrete), atunci poti apela cu incredere la un terapeut care sa te sustina in a intelege,a  accepta si a invinge timiditatea. iar pasul imediat urmator  fiind crearea si intretinerea stimei de sine.

Inchei, printr – un citat genial:

NU EXISTA DATORIE PE CARE  O NEGLIJAM MAI MULT, DECAT DATORIA DE A FI FERICITI ! 

Voi reveni cu articole suplimentare despre cauze alte timiditatii si solutii concrete pentru aceasta.

Pana data viitoare, fericire.

 

.

 

Reclame

14 comentarii

  1. Eu am 21 de ani, nu am avut niciodata vreo prietena din motiv ca sunt timid, efectiv nu pot purta o discutie cu o femeie ca las capul in jos si merg mai departe.
    Cum pot scapa de timiditate ?
    Vreau si eu sa am in sfarsit o prietena dar faptul ca sunt timid ma impiedica, vreau sfaturi va rog.

    • da.am multe afirmatii ce mi plac, dar asta e printre primele. cred ca mi fac un nou tablou..si cu aceasta afirmatie!!
      E un citat ce se apropie de cel preferat al meu ”prefer sa fiu criticat pentru ce sunt, decat iubit pt ce nu sunt” ..mi se pare si asta…genial!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s