Iert, dar nu uit !

Cei mai multi dintre noi ramanem ancorati in trecut, in suferintele si experientele lui. Altfel nu s-ar explica zecile si miile de boli ce pur si simplu ne devoreaza psihicul si mai devreme sau mai tarziu si fizicul.

Aud deseori in jurul meu….”iert, dar nu uit” sau „am iertat, dar cat am suferit nu o sa uit niciodata!”.

Recunosc, cu ani in urma ma gaseam in aceeasi postura. Experientele ce-mi provocau suferinta, le purtam cu mine zile, saptamani, luni..unele le-am purtat si ani de zile. Ce povara grea! Ce viata grea…!!! Si avem doua mari intrebari in minte:

1) Cum am putut eu sa gresesc asa mult?!

2) Cum a putut respectivul sa „greseasca” asa?!

IERTAREA impreuna cu UITAREA sunt doua concepte minunate, oferite de mama natura, pentru a ne vindeca sufletele, dar si doua minunate instrumente pentru evolutia noastra fizica si spirituala.

Apoi, a venit o zi cand mi-am dorit solutii si nu victimizare.

Mai tarziu, dupa ceva eforturi si lupte cu mine,  am inteles ca..:

 • iertarea este cel mai mare dar ce mi-l pot face mie insami.
 • iertarea este una din cheile catre libertatea personala.
 • procesul iertarii  nu are nicio legatura cu exteriorul , ci doar cu lumea mea interioara.

Faptul ca eu aleg sa raman blocata in experientele din trecut, este doar optiunea  mea.

Faptul ca eu aleg sa sa iert si  sa uit, nu ma impiedica sa invat lectii din acele experiente.

Si, stii ceva?forgivness

Am descoperit ca tocmai acele experiente , bune sau rele, au avut rolul de a ma modela. Datorita lor (si nu din cauza lor) sunt omul de azi.

Mai mult decat atat , fiecare experienta a avut scopul ei. Am avut nevoie de ea.

Personal, simt ca iertarea  este ca un pansament pentru propriul suflet. Nu este un serviciu-beneficiu ce-l oferi tu din generozitate altuia.

Modul in care noi ne raportam la conceptul de iertare, vorbeste de fapt, despre cat de vindecati suntem noi insine, de ranile copilariei.

Cat de egoisti, orgoliosi si raniti suntem. Nu. Nu are legatura cu celalalt. Ci doar cu tine. Simplu, fara chestii sofisticate.

Image result for iertare

A ierta nu inseamna a fi prost. Si nici slab. Si nici idiot.

A ierta, nu te impiedica sa-ti iei lectiile din experienta cu omul respectiv si pe viitor sa fii mai atent cu el sau altii asemeni lui.

In plus, simpla pronuntie a verbului a ierta, te determina sa te pozitionezi superior, fata de cel care are nevoie sau crezi tu ca are nevoie, sa fie iertat. Se cam umfla egoul in pene! Pai deh! El iarta! Deci e superior. E mai bun! 🙂

Nmic mai eronat! Nimic pe lumea asta nu -ti atribuie comparativul de „mai bun”. Este posibil sa fii mai bun decat altul intr-un anumit domeniu , dar nu in toate. Daca erai mai bun, aveai poate 3 ochi si nu 2, ca noi restul :D. Astfel ca nu suntem nici mai buni nici mai rai..pur si simplu ..suntem.

Capacitatea ta de a ierta vorbeste foarte mult despre tine. Si mai putin despre celalalt. Indiferent ce si cat te-a ranit.

Reclame

6 comentarii

 1. Asa de frumos, simplu si curat ai exprimat ceea ce cred si simt si eu, in egala masura! Cred ca numai asa ne putem vindeca cu adevarat de impuritatile noastre si ale altora, prin puterea iertarii sincere, a iertarii de sine,dar si a celorlalti.

 2. ” Ar fi ideal ”
  ca toata lumea sa gandeasca asa !!! 🙂 🙂 🙂
  Dar daca-l ierti pe cel ce-ti face prima data un RAU
  si-apoi, acel cineva, repeta deliberat RAUL facut anterior,
  TREBUIE sa-l IERTAM din nou ? 😦 🙄
  O saptamana minunata ! 🙂
  Cu stima,
  Aliosa.

  • Este posibil sa nu am experienta dvs. de viata….insa prin iertare, eu inteleg: ”accept actiunile tale, dar aleg sa nu ma incarc cu consecintele ce ar putea fi determinate de acestea. Aleg sa inteleg ca fiecare om este indreptatit sa actioneze liber, fara a-mi face mie pe plac.Aleg sa plec din preajma ta. dar iti multumesc pentru lectia de viata ce mi-ai oferit-o, indiferent cat m-a ranit gestul tau. Aleg sa inteleg ca acceptarea si toleranta fata de tine, este de fapt acceptarea si toleranta fata de mine insami” .

   Psihologia are atat de multe ..concepte interesante.

   Unul dintre ele este acela al faptului ca daca eu sunt deranjat de comportamentul celui de langa mine, este pentru ca nici eu in interiorul meu nu sunt impacat cu un astfel comportament. Ca sunt capabil sa-l efectuez, poate uneori chiar am vrut sa-l fac, dar m-am oprit din cauza limitelor impuse de societate, religie, mama, tata..etc.Dar faptul ca i-am pus aceasta limita din cauza unor elemente exterioare si nu pentru ca in interiorul meu inteleg asta la modul cel mai profund posibil, se intoarce impotriva mea ca un bumerang, atunci cand cineva din anturajul meu actioneaza in acel mod, sau cel putin asemanator.

   Cam asa vad eu procesul iertarii. Este posibil sa nu ma fi exprimat complet, deoarece e f mult de spus, dar cred ca intr un articol viitor, voi scrie despre asta..

   Numai bine Dle Aliosa! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s