Secolul 21, ne aduce multe optiuni (personale, sociale, economice, tehnologice) si o cantitate imensa de frustrare.
Cum gestionam aceasta frustrare? De cele mai multe ori, vom incerca de unii singuri si/sau spijiniti de rude sau prieteni.
Vom incerca sa gasim solutii pentru o viata cu o calitate ridicata.
Dar pana acolo, vom rataci intr-un labirint de emotii si sentimente, despre care am crezut ca stim destul.
Si vine un moment, cand realizezi ca tu, un prieten sau o ruda, sunteti prea „mici” pentru golul „urias”, pe care il simti in sufletul tau. Nici hainele de firma nu te mai ajuta. Si poate doar zambetul copilului tau, te ajuta ca dimineata, sa te dai jos din pat._____________
Unii dintre noi devin constienti ca undeva..ceva..ei fac gresit. Inteleg si accepta, ca au nevoie de un specialist. De multe ori acest specialist este preotul. Dar timpurile s-au schimbat, iar preotul, specialistul in moralitate, de multe ori nu mai este suficient. Cu siguranta, acesta are rolul sau, dar in anumite cazuri, e nevoie sa intervina alt specialist: psihoterapeutul.
O psihoterapie este o experienta care schimba. Dar schimbarea este un proces care dureaza. Un proces care presupune un efort continuu si multe obstacole.
Ce este minunat, este ca la capatul acestui proces, te vei regasi pe tine. Da, stiu. Exprimarea asta, pare asa de cliseistica, pentru ca o regasesti pe toate site urile motivationale. Insa este….un adevar. Un adevar al fiecaruia dintre noi.
Vei invata sa faci diferenta intre personalitatea ta si comportamentele tale. Vei invata despre cum sa faci astfel incat sa existe o congruenta intre cele doua, si cum sa eviti conflictele interioare (legate de cele 2 concepte de mai sus), care de altfel iti aduceau atata nefericire.
Autocunoasterea ( cine esti, ce vrei, ce iti doresti) iti va da un puternic sentiment de echilibru. Al raului si bunului din tine.
Autocunoasterea te va invata despre flexibilitate. Despre faptul ca tu insuti, dar si ceilalti au propria lor realitate. Vei intelege si vei accepta, ca fiecare om are o realitate pe care o considera castigatoare, iar tu nu ai niciun drept sa impui realitatea ta altcuiva, asa cum nici altcineva nu are niciun drept sa-ti impuna realitate sa.
Vei invata ca a fi om bun nu este indeajuns. Oamenii buni…si atat, sunt de obicei cei mai frustrati si cei mai nefericiti oameni. Omul bun si fericit, va fi acel om care stie sa-si puna sie insusi limite, dar si celorlalti. Intelege necesitatea acestora.
Vei invata despre faptul ca dragostea nu este suficienta in relatiile dintre oameni, daca nu este ghidata de luciditate si asumare a propriei vieti.
Vei invata sa dai o definitie personala, termenului de succes.
Vei invata sa te respecti, sa respecti pe celalalt si sa ai incredere in propria judecata.
Vei invata despre nevoia de a-ti defini cele mai importante valori/principii ale tale si in consecinta, de a-ti forma un obicei, din a te comporta in concordanta cu acestea.
Vei invata despre modestie. Vei invata despre simplitate. Vei invata ca nu esti superior nimanui. Si ca singura diferenta care exista intre oameni, este data de comportamentul lor (si nu de potential), altfel spus de modul in care aleg sa actioneze.
Vei invata despre libertate si spatiul personal. Ale tale si ale celor din jurul tau.
Vei invata sa recunosti abuzul, de orice natura ar fi el, dar cu precadere abuzul emotional. Mai mult decat atat vei invata cum sa faci fata unui astfel de abuz.
Vei invata despre relatii toxice si ce trebuie sa faci pentru a-ti asigura linistea si echilibrul pe viitor. Vei invata despre cum sa-ti alegi prietenii, partenerii de viata si chiar care dintre rude sa le pastrezi sau nu, in viata ta. Simultan, vei invata ca agresivitatea pe care o simti din partea altora, nu are legatura cu tine ci cu ei insisi si propriile rani nevindecate. Vei invata despre toleranta, dar si despre o masura a ei.
Si nu in ultimul rand vei invata despre asumare. Vei invata ca nu exista invinsi si invingatori (ceea ce vrea societatea sa ne invete), dar exista oameni impliniti si neimpliti. Si ca aceste doua caracteristici sunt definite de doua simple decizii:
- Esti o continua victima a destinului, a sortii, a celorlalti.
sau
2. Esti un creator de solutii, pe deplin constient de puterea cu care fiecare fiinta umana este investita.
______________
Acestea fiind spuse si dovedite (prin n studii teoretice si experimentale), ramane sa decizi cum iti vei privi dezvoltarea personala si ce esti dispus sa faci pentru aceasta.
_________
Link-uri utile: https://cronicileunuipsihoterapeut.ro/