Nu s-a nascut inca vreo persoana, care sa nu iubeasca libertatea si exprimarea aceasteia in toate modurile posibile. Si animalele resping captivitatea. Daca ne referim la libertatea fizica.
Dar daca ne referim la libertatea de exprimare afectiva, emotioanala sau intelectuala, aici ..lucrurile stau putin diferit. Daca fizic poti fi captiv din cauza altora, psihic, captivitatea exista de multe ori (exceptie facand afectiunile si bolile psihice) pentru ca.. asa vrem noi.
Ce anume ii ajuta pe oameni sa fie liberi? Liberi in gandire, liberi in exprimarea si impartasirea emotiilor? Ce ii ajuta pe oameni sa fie liberi in vesnica interactiune cu ceilalti?
De ce a capatat dezvoltarea personala, asa avant, in ultimii zeci de ani? Ce anume, a determinat aparitia atator „specialisti” in ale sufletului uman?
Nevoia atat de umana, de a fi liber. Nevoia, atat de fireasca, de a da un sens vietii noastre.
Dezvoltarea personala si/sau psihoterapia, ii ajuta pe oameni sa devina liberi. Le ofera strategii si instrumente prin care, fiintele umane isi dezvolta capacitatea de a gasi alternative. Pentru ca un om cu alternative, este un om puternic (I. Dafinoiu). Iar daca esti puternic, poti fi si liber. Doar atunci. Singura conditie este faptul ca trebuie tinut cont si de faptul ca libertatea si puterea, vin la pachet cu asumarea (cu responsabilitatea). E un trio de nedespartit.
Dintr-un punct de vedere filosofic, as putea spune ca nu putem impiedica aparitia evenimentelor negative in vietile noastre.
Dar concret in lumea noastra fizica ,
AVEM LIBERTATEA SA ALEGEM CUM SA REACTIONAM LA ELE.
Putem sa reactionam ca si cum ar fi sfarsitul lumii sau am putea (re)actiona si actiona, ca si cum am sti din start ca orice problema are cel putin…3, 10 sau o infinitate de solutii!
Dezvoltarea personala, ofera raspunsuri, caci da, exista o intreaga teorie in spatele acestui concept. Dar ce mi se pare fascinant, este faptul ca dezvoltarea personala este si despre intrebari, in care..poti gasi propriile raspunsuri sau ..dimpotriva daca ai chef poti schimba intrebarile.
Astfel, dezvoltarea personala este un proces complex, in care inveti despre tine, ca fiinta umana; dar ai nevoie si de interactiunea cu ceilalti. Inveti despre faptul ca omul este o fiinta sociala, care nu se poate bucura dar nici instrista de unul singur.
Dezvoltarea personala, nu va face ca problemele sa dispara din viata ta. Nici n-ar fi prea intelept sa se intample asa. Problemele dau sens vietii noastre, iar sensul se concretizeaza din aceasta lupta cu obstacolele.
Si in final ce este sensul si de ce este atat de important? Pai sensul este dat de raportul intre o problema din prezent si un obiectiv din viitor.
Oamenii au nevoie de ..speranta. Iar pe drumul cautarii ei, afla ca atat intrebarile cat si raspunsurile, sunt in interior. Si mai putin in exterior.
Concluzia?
Pentru cine e dezvoltarea personala? In principiu, pentru toti.
Dar mai ales pentru cei care-si doresc propriile raspunsuri si nu pe cele impuse de altii.
Scopul dezvoltarii personale? Un mai bun control asupra propriilor emotii, ganduri si actiuni pentru o viata satisfacatoare.
Un gând despre „Dezvoltarea personala. Despre obiective si beneficii.”